perjantai 22. helmikuuta 2013

Kaupunkisuunnittelulautakunnan listalla 26.2.2013

Tänään oli Lohjan kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajiston listapalaveri. Listapalavereissa käydään läpi seuraavan kokouksen asioita. Tämä valmisteleva palaveri on tarpeellinen, jotta asiat sitten itse lautakunnan kokouksessa, jossa on isompi porukka kasassa, sujuisivat jouhevammin.

Seuraavan kokouksen esityslista on nähtävissä kokonaisuudessaan täällä. Listalla on paljon asioita (20) ja muutamat niistä on todella isoja ja mielenkiintoisia. Poimin tähän bloggaukseen muutaman mielenkiintoisemman jutun kolmituntisesta kokouksestamme:

Esityslistan kohta 3: Paloniemen saarten maanvuokrasopimusten rakennusten purkuajan jatkaminen


Kaupunginhallitus on jo 2007 ja 2008 päättänyt, että Paloniemen saarten ranta-asemakaavan mukaisilla suojelu- ja virkistysalueilla olevien 11 mökkipalstan maanvuokrasopimuksia ei enää jatketa 31.5.2013 jälkeen. Asia on siis ratkaistu jo vuosia sitten. Nyt haetaan vain määräajan päättymiselle 4 kk:n jatkoaikaa, jotta purkamistyöt sujuisivat helpommin jäiden lähdettyä.

Tässä ei nyt siis olla irtisanomassa mitään, vaan määräaikaisiksi sovitut vuokrasopimukset päättyvät aivan normaalilla tavalla.

Miksi vuokrasopimuksien annetaan nyt sitten päättyä eikä uusia enää tehdä näille paikoille? Taustalla on Lohjanjärven virkistyskäytön kehittäminen. Tavoitteena on laajemman käyttäjäkunnan saavuttaminen. Asiat on aikoinaan ratkaistu ranta-asemakaavaa tehtäessä ja voisi jopa sanoa, että nythän on tavallaan eletty hiukan kaavan vastaisesti, kun näillä alueilla on ollut muuta kuin mitä kaava määrää.

Riskinä tässä on se, että julkinen sektori maiden isäntänä ei välttämättä saa pidettyä alueita niin siisteinä, mitä toimiva virkistyskäyttö edellyttää. Resursseistahan on pula kaikissa kunnan toimissa, myös siis tällaisten alueiden kunnossapidossa. Tähän saakka nämä alueet on pidetty yksityisten vuokralaisten toimesta siisteinä, ja saapas nähdä, miten alueiden käy kaupungin ollessa jatkossa haravan varressa. Rämettyneillä rannoilla ei virkistäydy oikein kukaan.

Esityslistan kohta 9: Kaavoitusohjelma vuosille 2013 - 2015


Saimme nähtäväksemme kaavoitusohjelman luonnoksen. Asia tulee varsinaisesti päätettäväksi vasta maaliskuun lautakunnan kokoukseen ja nyt helmikuun kokouksessa vasta keskustellaan luonnoksen pohjalta. Ja keskusteltavaa varmasti riittää. Kuntamme alue on laaja ja juuri vuodenvaihteessa laajentunut. Joistain periaatteista on sovittu kuntaliitossopimuksessa.

Kaavoituksellisia ongelmia riittää. Kuten esimerkiksi siinä, kun mietitään ELY-keskuksen tiukkaa linjaa maaseuturakentamisen suhteen ja sitten taas niitä toiveita, joita monilla valtuutetuilla (jotka edustavat siis kuntalaisia ja samalla hiukan uusia asukkaitakin), on maaseuturakentamisen suhteen. Olisi mielenkiintoista tietää, mitkä ne ELYn kriteerit hyvän yhdyskuntarakentamisen suhteen oikein ovat... ja peilata niitä Lohjan valtuuston toiveisiin :) Ja siihen sitten vielä mukaan KHO, joka viime kädessä näitä ratkoo ihan vain "tulkitsemalla puhtaasti lakia" ilman mitään periaatteellisia yhdyskuntakehitystä koskevia linjauksia... Näinkö se kuvio menee?

Kaavoitusohjelman luonnoksesta voi sanoa ainakin yhden asian: meillä on todella paljon erinäisissä vaiheissa olevia kaava-asioita. Ja toiveita/ehdotuksia on muhimassa jo varmaan toinen mokoma. Lisäksi eri kunnissa on ollut vähän erilaisia tapoja edetä kaavoituksen kanssa.Nyt näitä tapoja tullaan yhtenäistämään. Luonnoksen laatineet virkamiehemme ovat tehneet todella ison työn setviessään eri hankkeita. Johtolankoja näihin nykyisiiin juttuihin on nyt kuulemma selvitetty jopa 1970-luvulta saakka.

Uutena menettelytapana mainitsemisen arvoinen on kolmannesvuositarkastelu, jolla toimintaa tehdään läpinäkyvämmäksi meidän päättäjien suuntaan. Kaavoitusohjelmaa pidetään aktiivisesti esillä lautakunnassa ja sen tilanteesta raportoidaan säännöllisesti lautakunnalle. Hienoa.

Lautakuntamme ottaa toivottavasti kokonaisvastuun koko uuden Lohjan alueesta ja kehittää sitä tasapainoisesti. Tasapainoisesti minkä kriteerin suhteen, se jää nähtäväksi... Onko suuntamme metropoli, pyrimmeko asuinrakentamisellamme tukemaan tulevaisuuden junaratahaavettamme ja/vai onko rakentamisen painopiste maaseuturakentamisessa - josta toki itse pidän sattuneesta syystä, vaikken sitä kaikkein järkevimpänä ja tehokkaimpana yhdyskuntarakenteena pidäkään. Mutta miellyttävä se minusta on. Riskinä kovin hajautuneessa yhdyskuntarakenteessa on sitten se, että meillä on kohta asukkaat ihan eri paikoissa kuin palvelut, ja alueemme on varsinainen taksikuskien paratiisi. Toisaalta, kun miettii välimatkoja jossain pohjoisemmassa päin Suomea, tuntuvat nämä Lohjan kunnan välimatkat pisimmilläänkin ihan kohtuullisilta.

Esityslistan kohta 10: Nahkurintorin uusi kauppakeskus


Mielestäni on hienoa, jos tällainen vetovoimainen kauppakeskus saadaan Lohjalle. Ja toivottavasti rakennuksen ulkonäkö olisi miellyttävä...eikä mikään umpinainen möhkäle. Mielestäni mallia voisi ottaa Kampin kauppakeskuksesta, se ainakin miellyttää minun silmää ja sen Tennispalatsin puoleinen piha on jopa kutsuvan oloinen. Asumista ei nyt ole Nahkurintorin kauppakeskuksen suunnitelmassa, vaikka jossain vaiheessa sellaisestakin on puhuttu. Ilmeisesti sitä ei nyt tohdita vaatia, sillä on jo muutenkin kiire hankkeen kanssa (etteivät jo lupautuneet vuokralaiset kyllästy vetkutteluun ja mene muualle) ja saamme olla tyytyväisiä, jos joku tällaisen kompleksin keskustaamme elävöittämään tekee, vieläpä tällaisina taloudellisina aikoina. Luohan tämä työpaikkoja ja palveluja Lohjalle. Jokainen kunnon kaupunki tarvitsee elävän keskustan ja tällä hetkellä Lohjan keskustan ilme on vähän väsähtämään päin. Uuden kauppakeskuksen vieressä olevat kaksi vanhaa rakennusta (Laurinkadulla ja Nahkurintorilla) säästyvät, hieno homma.

Mielestäni ei ole meidän poliitikkojen murhe miettiä sitä, että tuleeko nyt liikaa kerrosneliöitä uusia kauppoja varten. Luotan tässä asiassa markkinavoimiin ja siihen, että rakennuttaja tuntee tilanteen poliitikkoja paremmin. Lisäksi liikennejärjestelyjen suunnittelussa on parempi luottaa alan ammattilaisiin ja heidän simulointimalleihinsa, eikä poliitikkojen pähkäilyihin liikennevirroista. Parkkipaikkojakin saadaan tarvittaessa nyt suunniteltua enemmän, jos niitä tarvitaan eli toisin sanoen, jos ne ovat niin sanotusti kannattavaa busineksen kannalta - tai kannattavaa businessta sellaisenaan.

Hankkeesta on NCC:n esittely juuri ennen lautakunnan kokousta.


Ennen ensi viikon lautakunnan kokousta teemme lisäksi bussiretken entisen Nummi-Pusulan alueelle. Mielenkiintoista mennä katselemaan lapsuuteni kotikuntaa nyt tässä roolissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti