sunnuntai 13. syyskuuta 2020

Uutta puusta

Länsi-Uusimaa 13.9.2020
Uutta puusta

Uutinen Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta oli synkkä, etenkin näin muutoinkin vaikeana ja omituisena aikana. Lohjallakin on tuoreita muistoja paperitehtaan sulkemisesta, joten Jämsän seudulla nyt koetut tunnelmat osataan myötäelää täällä.

Työntekoa, uusia uria ja elämää on kuitenkin jatkettu. Suuren työpaikan merkitys on paikkakunnan taloudelle kiistaton. Suuret yritykset ovat tärkeitä ja näkyviä elinkeinoelämän toimijoita. Suomessa kuitenkin reilusti yli puolet liikevaihdosta ja kaikista työpaikoista on pienissä tai keskisuurissa yrityksissä. Koko 2000-luvun ajan uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pääasiassa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Myös metsäteollisuudessa tapahtuu paljon innovaatiotoimintaa pienemmissä yrityksissä. Suomen metsien rooli Suomen taloudessa ei ole suinkaan ohi, vaikka paperin aika onkin hiipumassa. Esimerkiksi metsiemme hyödyntäminen tekstiiliteollisuuden kuituna on todella lupaava ja kiinnostava mahdollisuus. Eikä silloin lopulta puhuta mistään pienestä erikoistuotteen toimialasta, vaan tekstiiliteollisuushan on suuri teollisuudenala.

Lisäksi vaikka voimme jo hahmottaa maailman toimivan myös ilman painopaperia, on vaikea kuvitella maailmassa eleltävän ilman rihmankiertämää ainoastaan digitaalisen virtuaaliverhon suojassa. Jo pelkkä ihmiskehon suojaamisen tarve paahdetta tai kylmää vastaan tulee edellyttämään laajaa vaatetuotantoa aina - ainakin mikäli liikumme ulkoilmassa.

Havupuusta tehdyt villaa ja etenkin puuvillaa korvaavat kuidut voisivat hyvinkin olla seuraava suomalaisen metsäteollisuuden massatuote. Vaatekuidun tuottaminen suomalaisesta puusta olisi puuvillan tuotantoon verrattuna valtavan paljon ympäristöystävällisempää. Koetuotteiden laatu on hyvä: kuitujen lämpöarvo vastaa tarvittaessa jopa villaa ja valmiin kankaan sormituntuma ei häviä puuvillalle lainkaan.

Toivottavasti tästä syntyy merkittävää vientiteollisuutta. Väkisinkin mieleen hiipii kysymys siitä, mitenköhän ruotsalaiset tämän tekisivät. Tässä voisi olla pohjoismaisen yhteistyön paikka.

PIRITTA POIKONEN

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti