sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Talous synkistyy synkistelemällä

Kirjoittajavieras-kolumnini Länsi-Uusimaassa toukokuussa 2020:

Talous synkistyy synkistelemällä

Korona vahingoittaa terveyttä ja taloutta. Pelokas ilmapiiri voi pahentaa etenkin talouskriisiä. On jopa haitallista, jos ns. talousviisaat päivästä toiseen kauhistelevat talouden tilaa mediassa. Pahaa tilannetta ei pidä lietsoa pahemmaksi.

Talous perustuu pitkälti luottamukseen. Talouskriiseissä on nähty miten käy, kun luottamus taloutta kohtaan hiipuu. Nyt olemme kuitenkin taklaamassa talouskriisiä, joka ei ole alkanut talousjärjestelmän sisältä mystisesti kehkeytyneestä luottamuspulasta, vaan kriisille on selkeä ulkoinen syy: korona.

Vaikka tulevaisuus on epävarmaa, ihmisillä on käsitys siitä, mitä elämä ilman koronaa olisi. Muistamme, minkälaista oli vielä vuoden alussa, mitä suunnitelmia oli ja mikä oli normaalia. Haluamme palata siihen ja monelta osin paluu entiseen on mahdollista.

Kulutusta patoutuu tällä hetkellä runsaasti. Lomautettuna tai työttömänä suunnitelmia on tietenkin vaikea toteuttaa, mutta tärkeää onkin se, että meillä on käsitys siitä, miten asiat voisivat olla. Se sysää talouden liikkeelle.

Suomen talous nojaa pitkälti myös palveluihin. Työllistävä kuluttaminen olisi tärkeää. Jos voit, teetä nyt se remontti ja osta oman paikkakunnan kaupasta! Myös koronan aikana voi kuluttaa turvallisesti.

Olisi tärkeää, että he, joilla on tulot säilyneet tai säästöjä, uskaltaisivat tehdä työllistäviä hankintoja. Etenkin pieniä palveluyrityksiä olisi hyvä suosia. Itse olen maksanut laskut jopa sellaisistakin kampaamo- ja kuntosalipalveluista, jotka jouduin tartuntariskin takia peruuttamaan. Paikallisen leipomon vegaaniherkkuja olen tilannut tavallista useammin. Tahdon alueemme yritysten selviytyvän.

Ihmiskunta on toipunut sodistakin. Sodan jälkeiseen tilanteeseen verrattuna on se suuri ero, että nyt ei ole tapettu ihmisiä eikä tuhottu paikkoja. Päinvastoin: monin eri tavoin on yritetty pitää kaikki terveinä. Eristyksissä sinnittely on maailmanlaajuisesti ihmisiä yhdistävä kokemus.

Lisäksi opimme nyt uusia digitaitoja ja ympäristökin kiittää, kun mm. eläintuotannon vaarallisuus ja lentomatkailun tarpeellisuus tulevat uudelleen arvioiduiksi.

PIRITTA POIKONEN

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti