torstai 28. toukokuuta 2020

Asuntomessujen pysäköinti on sössitty täydessä ymmärryksessä

 Mielipidekirjoitukseni Länsi-Uusimaassa toukokuussa 2020:

Asuntomessujen pysäköinti on sössitty täydessä ymmärryksessä

On ilahduttavaa, että asuntomessujen huonoon pysäköintisuunnitelmaan on puututtu taas tämän lehden palstoilla (LU 23.5., 26.5. ja 27.5.2020). Harmillista on, että asiaan ei havahduttu ajoissa samalla innolla. Itse kirjoittelin tänne aiheesta huolestuneena jo vuoden 2018 maaliskuussa (LU 2.3.2018 ja 15.3.2018).

Tuolloin keväällä 2018 olisi ollut oikea aika toimia ja itse toiminkin, mutta nykyisen valtuuston enemmistö vain hyrisi silloin tyytyväisyyttään, kun parkkialue tehdään kauas messualueesta ja näin messuvieraan päivästä tulee mahdollisimman rasittava. Päättäjille pysäköintialueen sijainti ei siis voi tulla enää yllätyksenä. Päinvastoin, huono ratkaisu on tehty täydessä ymmärryksessä.

Alun perinhän pysäköintialueen piti rakentua aivan messualueen viereen, kävelyetäisyyden päähän. Itse pidin tätä suunnitelmaa messuvieraan ja koko messujen houkuttelevuuden kannalta järkevänä. Kun kyselin helsinkiläisiltä tuttaviltani, kumpi heistä kuulostaisi houkuttelevammalta messumatkaa ajatellen: pysäköinti messualueen vieressä vai 10 kilometrin päässä ja loppumatka messubusseilla, vastaus oli aina, että tietenkin kävelyetäisyydellä messualueen vieressä.

Sitten jossain Lohjan päätöksentekokoneiston syövereissä saatiin tämä idea, että messuja ei suunnitellakaan messuvieraiden näkökulmasta mahdollisimman toimiviksi, vaan nyt päädytään härnäämään jokaista messuvierasta Lohjan kuviteltu hyötyminen mielessä. Ensin alettiin puhua sekavasta hajautetusta pysäköinnistä pitkin poikin Lohjaa ja lopulta keksittiin Tynninharjun pysäköintialue bussikuljetuksineen.

Messuvieraat ajatetaan nyt siis ensin kilometritolkulla ohi kaupungin aivan eri suuntaan kuin missä itse messut ovat - ja sitten körötellään bussilla halki kaupungin. Messujen päätavoitteeksi alkoikin prosessin tiimellyksessä paljastua Lohjan keskustan ravintoloiden tukeminen muutaman messuviikon ajan. Melko kallis tukimuoto. Ja nythän jo kuuluu, että pysäköintisirkus ei hyödytä edes ravintoloita. Itse aavistelen, että uupuneen messuvierasperheen ruokinnan hoitaa matkan varrella olevat hampurilaispaikat.

Toinen rasittavan pysäköintiratkaisun tavoite on, että messuilla kävijät keksisivät Lohjan keskustaa ihaillessaan haluavansa muuttaa Lohjalle. Ehkä jokunen voisikin saada idean muutosta, jos messumatkalla osoittautuisi, että ”hei se Lohjahan on vain kolmen vartin päässä Helsingistä”. Nyt kuitenkin mielikuvaksi jää, että ”sinne Lohjallehan oli kamalan pitkä matka, messuillekin pääsy kesti pitkälti yli puolitoista tuntia”.

Messut ovat jo niin lähellä, että nyt on ilmeisesti vain pakko edetä aiemmin päätetyllä linjalla, niin huono kuin se onkin, ja yrittää saada se edes jotenkin toimivaksi. Toivottavasti koronakriisi ja sen jälkivaikutukset eivät haittaa kesän 2021 messuja. Näillä mennään nyt.

Piritta Poikonen

Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti