tiistai 18. syyskuuta 2018

Autolla pääsee

Kirjoittajavieras-kolumnini Länsi-Uusimaassa syyskuussa 2018:

Autolla pääsee

Harva keksintö on helpottanut arkipäivää yhtä paljon kuin henkilöauto. Mieleen tulevat lähinnä pyykkikone sekä tietoliikenneyhteydet.

Auto on tehnyt välimatkoista lyhyempiä. Lohjan kaltaisessa, mukavan väljässä kunnassa henkilöauto on tärkeä. Autolla pääsee! Töihin, harrastuksiin, asioimaan.

En hyväksy autoilijoiden syyllistämistä suunnilleen kaikista ympäristöongelmista. Esimerkiksi tyypillinen liharuokavalio on suurempi ympäristöhaitta kuin autolla liikkuminen. Lisäksi autoilun edut ovat suuret: ihmiset pääsevät liikkeelle, ihmisten kohdatessa syntyy innovaatioita eikä työssäkäyntialue rajaudu hevoskyydin mukaan. Eläinperäistä ruokaa syömällä taas vahingoittaa terveyttään, rahoittaa eläinrääkkäystä ja haaskaa ympäristön resursseja.

Toisin kuin autolle, lihalle on kunnollisia vaihtoehtoja! Silti liharuuan tuotannon haitoista ei haluta puhua.

Joukkoliikenne on toki hyvä asia, mutta toimii vain kaupunkien keskustoissa. Lohjallakin tämä on totta vain ydinkeskustassa, jossa onkin havaittavissa infran luontaista tiivistymistä, kun asuntorakentajat voivat satsata asuinneliöihin parkkipaikkojen sijaan. Autolle löytyy järkevämmin tilaa ydinkeskustan ulkopuolelta.

Autoilu on valitettavan kallista, muttei niin ylivertainen asia voikaan olla aivan halpaa. Ei kai tuollaista teknologian huipputuotetta kukaan kuvittele rakennettavan ilmaiseksi? Siksi Lohjan ei tule rangaista autoilevia työmatkalaisia vyöryttämällä heille verokikkailulla enempää maksurasitusta. Olemme yksityisautoiluun nojaava kunta, mikä tulee tunnustaa ja jättää hörhöily toistaiseksi vähemmälle.

Haluavatko autoilun syyllistäjät ja liikkumisen hankaloittajat oikeasti sitä, että ihmiset vain murjottaisivat kodeissaan tai hukkaisivat aikaansa nykyistä enemmän bussipysäkeillä odotellessa?

Itse odotan tulevaisuuden automatisoidulta, pieniin kuljetusyksiköihin perustuvalta joustavalta kutsupohjaiselta robottiliikenteeltä paljon. Se yhdessä kankean, mutta tarpeellisen Tunnin Junan kanssa tulee muuttamaan Lohjan aidosti osaksi pk-seudun työpaikka- ja innovointialuetta.

PIRITTA POIKONEN

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti