lauantai 19. elokuuta 2017

Lohjan kaupunki rakentuu

Länsi-Uusimaa 19.8.2017

Kaupunki rakentuu

Olen osallistunut Lohjan kaavoitukseen neljä vuotta ja sama työ jatkuu nyt uudella kaudella. On hyvä hetki vertailla omaa nykyistä, paremman tietämyksen pohjalle rakentuvaa asennettaan neljän vuoden takaiseen uuden päättäjän alkuintoon. Eihän vain kyynisyys ole alkanut vaivata?  

On tietenkin tuskastuttavaa, ettei kaupungin koko kasvoja voi kaunistaa yhdellä taikasauvan heilautuksella. Asiat kuitenkin etenevät, vaikkakin nurkka kerrallaan. Sokoksen hiekkaparkin tontille on noussut hyvännäköisiä asuinrakennuksia ja nyt myös itse Sokoksen paikalle rakentuu uutta kauppatilaa. Myös Nahkurintorin kauppakeskuksen suunnitelmat etenevät. Shell:n tontin kaavoitus vietiin läpi sukkelaan, vaikka markkinatekijöiden takia itse rakentaminen onkin viivästynyt. Jos katsoo vielä taaemmas lähihistoriaan, on keskustan ilme muuttunut parempaan suuntaan myös Prisman korttelin rakentumisen myötä. 

On turha murehtia nykyisiä tyhjiä liiketiloja ja odottaa niiden täyttymistä ennen uusien rakentamista. Kunhan Lohjasta muodostuu kokonaisuutena riittävän vilkas kauppapaikka, myös nykyiset tyhjät liiketilat täyttyvät. Epäonnistuneen kävelykatukokeilunkin kanssa olisi pitänyt odottaa ensin uusien liiketilojen valmistumista. Tulevaisuuden automatisoidun liikenteen aikana kävelykadut ja pysäköintikään eivät onneksi ole enää ongelma. 

On virheellistä väittää Lohjalta puuttuvan muka riskinottohalua, vaikkei esimerkiksi hotelli-, ravintola- ja saunayrittäjiä olekaan vielä ilmaantunut Aurlahden rantaan. Lohjalle investoidaan aivan normaalien järkevän investoimisen kriteerien mukaisesti. Toistaiseksi on vain ollut niin, että monia sinänsä kivalta kuulostavia hankkeita ei ole ollut kannattavaa toteuttaa. 

Eivätkä kannattamattomat hankkeet muutu kannattaviksi sillä, että niitä alettaisiin toteuttaa poliitikkojen ja virkamiesten antamalla tekohengityksellä käsi veronmaksajan kukkarolla. Varoittavana esimerkkinä tästä on Yrittäjätalo. 

PIRITTA POIKONEN
Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti