maanantai 1. toukokuuta 2017

Verovaroja pitää käyttää huolella

Lohjan poliittisessa elämässä on sellainen hauska piirre, että aina kun puhuu verovarojen järkevästä käytöstä ja tavoitteesta saada veroprosenttia laskettua, asiasta hermostuu Lohjalla joku nimenomaan Kokoomuksesta. Tekee vissiin "taloudenhoitajapuolueelle" liian kipiää, kun joku osoittaa järkevän taloudenpidon oikeaa suuntaa... ;)


Mutta se taas ei tee heille kipiää, että kuntaveroa on korotettiin viime kaudella lopulta jo kohtuuttomaan 20,5 %:n tasoon. Ei satu, ei. Lisää vain pitäisi viljellä rahaa tukiaisina sinne sun tänne, kun normaalit liiketoiminnan säännöt eivät tunnu olevan tuttuja.


Eräskin valtuutettu kiihotti nyt sitten itsensä rääpimään edellistä kolumniani (21.4.2017) kopioiden aiheensa otsikkoa myöten minulta. Vähän jotain omaa ideaa toivoisi sieltäkin suunnasta joskus irtoavan. Muutakin kuin niitä tuhlailuideoita.


Tässä vastaukseni rouva valtuutetun suorastaan hupsuun kolumniin:


LU 1.5.2017


Verovaroja pitää käyttää huolella

Päivi Kuitusella (LU 28.4.2017) on omat ideat niin vähissä, että ainoaksi kolumnin aiheeksi hän oli keksinyt hyöriä talouslinjausteni (LU 21.4.2017) kimpussa. Kuitusen kirjoitus edustaa juuri sitä huoletonta tuhlailupolitiikkaa, mikä pitäisi saada poikki. Muuten ei riitä edes nykyinen 20,5 % kuntaveron taso. 

Kuitusella on outo tapa ajatella, että peruspalveluja ei saada riittävän hyviksi kuitenkaan ja se sitten muka oikeuttaa käyttämään verorahaa ties mihin hömppään. Ja että kuntalaiset muka kuitenkin valittavat. Tuo osoittaa todella yläluokkaista asennetta kuntalaisia kohtaan. Kannattaisi ennemmin ottaa mahdolliset valitukset todesta kuin väheksyä niitä.  

Lisäksi Kuitusen mielestä verovaroja pitäisi käyttää ennemmin kaupungin ulkopuolisten satunnaisten kävijöiden miellyttämiseen, kuin täällä asuvien ihmisten arkisten asioiden hoitamiseen hyvin. Hänen puolestaan infra saa hajota käsiin, kunhan vain on jotain luksusta, mitä esitellä ulkopaikkakuntalaisille! 

Itse en ainakaan halua maksaa veroja huvitusten ylläpitämiseksi. Enkä poliittisena päättäjänä halua käyttää muilta kerättyjä verovaroja viihteen rahoittamiseen. 

Kuitunenkin puhuu muodikkaasti kaupungin tulojen lisäämisestä, mutta puheen tasolle jää. Se onkin poliitikoilla suosittu tapa livahtaa faktoista fiktion puolelle: haikaillaan vain mannaa satavan pian taivaasta.  

Siinä Kuitunen sentään on oikeassa, että lakkauttamiset eivät luo positiivista kuvaa kaupungista. Silti hän on äänestänyt koulujen ja jopa lukion lakkauttamisen puolesta karkottaen näin lapsiperheitä pois Lohjalta. Itse puolustin näitä kouluja ja lukiota, koska koulutus ja sivistys ovat mielestäni juuri niitä tärkeitä asioita, mihin pitää panostaa. 

Viihdepalveluita ei kuulu verovaroin kustantaa etenkään sellaisessa kaupungissa, jossa on verorahasta tiukkaa. Jos sitä paitsi Kuitusen kaavailema louhoksen konserttisali olisi niin uskomaton rahasampo, luulisi sellaiseen investoimisen kiinnostavan oikeita yrittäjiä. Mutta yrittäjä Kuitunen taisikin olla taas vain yritystukia veronmaksajalta hakemassa.

Haluan asua järkevässä ja toimivassa kaupungissa, enkä sellaisessa korkean verotuksen kaupungissa, jossa tärkeintä on näemmä veronmaksajan kustantama tanssi ja laulu, kuten Kuitunen maalailee.   

Piritta Poikonen
Kaupunginvaltuutettu (PS), Lohja

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti