perjantai 12. helmikuuta 2016

Lohjan hätiköity organisaatiouudistus

Vihdoinkin sain aikaiseksi kirjoitella organisaatiouudistuksesta lehteenkin. Inspiroiduin edellispäivän lehdessä olleesta toisen valtuutetun hyvästä kirjoituksesta. Toivottavasti tilanne aukeaa nyt kuntalaisillekin paremmin. Valtuustossa tähän hommaan ei tule mitään rotia. Pidemmän vuodatuksen rapustelin tänne blogiin jo kolmisen viikko sitten, se löytyy tästä linkistä. Tässä alla mielipidekirjoitukseni Länskäristä 12.2.2016:

Länsi-Uusimaa 12.2.2016


Lohjan hätiköity organisaatiouudistus

Toni Hägg kirjoitti tärkeää asiaa Lohjan kaupungin organisaatiouudistuksesta (LU 11.2.2016). Lähtökohta on ollut, että hallintohenkilökunnan ja johtajien määrää ei ainakaan lisätä uudistuksen myötä. Koska kuntaliitoksen irtisanomissuoja-aika on vielä voimassa, ei henkilöstön määrää voida vielä vähentääkään. 

Järkevintä olisi siis täystyöllistää koko nykyinen henkilöstö sen kyvyt mahdollisimman hyvin hyödyntäen. Johtajiston uudistaminen etsimällä kykyjä vain nykyisten johtajien piiristä ei siihen välttämättä johda. Mahdollisten hakijoiden piirin pitäisi lähtökohtaisesti kattaa kaupungin koko henkilöstö. Toni Hägginkin kritisoima hyvävelivirkajärjestelmä on siis huono.

Organisaatiouudistus on myös täysin väärin ajoitettu. Kiirettä toki pitää, että saadaan omat uudet asemat ja uusi organisaatio vakiinnutettua ennen kuin kuntaliitoksen suoma irtisanomissuoja-aika päättyy vuoden 2017 lopussa. Vaikka organisaatio on hädin tuskin toipunut edellisestä organisaatiouudistuksesta, pakka on taas sekaisin. Missään välissä ei ehdi olla työrauhaa tehdä tehokkaasti niitä oikeitakin töitä.

Kun irtisanomissuoja-aika päättyy 2017, hallintohenkilöstön määrää ei tulla enää tarkastelemaan kriittisesti. Valtuusto ei kuitenkaan äänestyksen jälkeen halunnut asettaa uudistukselle parempaa ajankohtaa, vaikka sote-uudistuskin tulee ja lohkaisee toisen toimialajohtajan alta lähes kaiken maakuntaan. Kaupungin perushallintoväkeä sinne ei kuitenkaan siirry.

Uudistukselle ei myöskään ole asetettu mitään kunnollisia taloudellisia tavoitteita. ”Tuottavuudesta” puhutaan paljon ja hallintohimmeleitä piirrellään tohkeissaan, mutta mitään palkkasumman euromääräisiä vähennystavoitteita tai hallintohenkilöstön määrän karsimisia ei ole asetettu. Ei, vaikka poliitikkojen puheissa vilahteleekin kuntaliitoksen myötä suureksi paisunut organisaatio. 

Vielähän vähennyksiä ei päästäisikään toteuttamaan kunnolla, joten siksi uudistusta pitäisi lykätä muutamalla kuukaudella ja valmistella se nykyistä jämäkämmin. Olisi ajateltava myös veronmaksajan tilannetta eikä vain oman viran jatkumista tai palkan suuruutta.

Palkkojen osalta ollaan kuitenkin päätymässä ainakin uusien toimialajohtajien palkan korottamiseen, koska heille tulee enemmän vastuuta ja työtä. Tämän täytyisi siis näkyä jossain toisaalla palkkojen alentamisina ja töiden vähenemisenä. Jos tällaista vähentämistä ei näy, on organisaatiouudistus ilmeisesti tuottamassa vain lisää sellaista hallinnollista tauhkaa ja näennäistyötä, jota nykyorganisaatiossa ei sentään ole. 

Uudistus vaikuttaa siis hätiköidyltä, huonosti perustellulta ja kalliilta.

Piritta Poikonen

Kaupunginvaltuutettu, Lohja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti