torstai 22. toukokuuta 2014

Valtuustoaloite hoivalupauksesta

Laadin alla olevan valtuustoaloitteen ja jätimme sen ryhmämme aloitteena viime viikon valtuuston kokouksessa. Tämä on jatkumoa kestoaiheelleni eli ikäihmisten hoivalle. Edellisen aloitteet koskivat kunnan itse tuottaman hoivan tuotantohintojen selvittämistä ja palvelusetelin käyttöönottoa. Nyt oli vuorossa koko homman perusta, mutta samalla kokonaisuuden vaikein asia.
 

HOIVALUPAUKSEN MÄÄRITTELY

Ikäihmisten hoivan sisältöä ei ole laissa määritelty ja hoivan sisältö vaihteleekin kunnasta toiseen. Käytännössä hoivan sisältö perustuu vain erinäisiin suosituksiin. Perustuslaki määrää toki kaikille oikeuden ”välttämättömään huolenpitoon”, mutta sen sisältöä ei kerrota sen tarkemmin. Vanhuspalvelulakikaan ei tuonut ratkaisua, vaan sen mukaan palveluihin on oikeus ”riittävän ajoissa” silloin, kun ”heikentynyt toimintakyky sitä edellyttää”. Lohjalaisessa hoivalupauksessa voitaisiin ensiksi kertoa se, mitä nämä vanhuspalvelulain mukaiset palvelun saamisen kriteerit oikeasti Lohjalla tarkoittavat.  

Seuraavaksi Lohjalla pitäisi määritellä ja kertoa julki lohjalaisen hoivalupauksen varsinainen sisältö eli se, miten kuntalaisten perustarpeet tyydytetään ja turvallisuus taataan sen jälkeen omat voimat eivät riitä. Lupauksen tulisi sisältää konkreettisia asioita kuten esimerkiksi se, kuinka montaa ateriaa päivässä, minkälaista siivouksen tasoa ja kuinka usein tapahtuvaa avustettua ulkoilua hoiva Lohjalla tarkoittaa. 

Juankosken kunnassa on jo kokeiltu hoivalupauksen tekemistä tehostetun palveluasumisen osalta. Tästä palvelusta voitaisiin Lohjallakin aloittaa hoivalupausten rakentaminen. 

Mikäli hoivalupauksen antaminen osoittautuu mahdottomaksi, haluaisimme saada hyvät perustelut sille, miksi hoivan sisältöä ei voida kuvata kuntalaisille nykyistä tarkemmin.

Lohjalla 14.5.2014   

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puolesta
Piritta Poikonen


LIITETIETO
Juankosken kunnan hoivalupaus löytyy osoitteesta:
http://juankoski.hosting.documenta.fi/kokous/2012365-8-2954.PDF

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti