lauantai 28. syyskuuta 2013

HUS:ia ei saa pilkkoa!

Olin tällä viikolla kaksipäiväisessä HUS:n seminaarissa. HUS on siis Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja minä istun sen valtuustossa.

On olemassa hyviä ja huonoja seminaareja, mutta tämä lankeaa kategoriaan "erittäin hyvä". Puhujat olivat kaikki alansa huippua: HUS:n johtoa, johtavia lääkäreitä ja muita viranhaltijoita. Ja kaikki istuivat luennoilla kummankin pitkän seminaaripäivän loppuun asti.

Allekirjoita adressi HUS:n säilyttämisen puolesta


Suurimpana yksittäisenä asiana mieleen jäi yksituumaisuus sen puolesta, että HUSia ei saa nyt pilkkoa sote-uudistuksen melskeessä. HUS toimii laadukkaasti ja tehokkaasti. Eikä valtiovalta ole esittänyt vaihtoehtoa HUS:n työn jatkajaksi. Nykyiset sote-linjaukset voivat johtaa mitä kummallisimpiin lopputuloksiin niin Uudellamaalla kuin muualla Suomessa. Sekavaa touhua.

Seminaarin jälkeen perustettiin HUS:n hallituksen ja valtuuston toimesta adressi, jossa vedotaan HUS:n säilyttämisen puolesta. Adressi löytyy täältä ja lämpimästi toivon kaikkien allekirjoittavan sen. Asia on tärkeä ja vakava.

HUS:n pilkkominen olisi käytännössäkin vaikeaa. Ei pelkästään omaisuuden jakaminen, vaan velkojen setviminen olisi kimuranttia. Loppuselvittelytyö olisi kallistakin. Ja siis mitä tilalle? Kukaan ei tiedä vielä. 


Sekalaisia muistiinpanoja seminaarista


- Kunnat vaativat enemmän yhteistyötä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä, mutta kun asiasta oikeasti kysytään kunnilta tarkemmin, sitten ei oikein osatakaan sanoa, että missä jutuissa. Lisäksi ESH ja PTH ovat tällä hetkellä kuin kaksi eri teatteria: eri kassat, eri johtaminen, eri potilastietojärjestelmät.

- Suomalainen lääketieteellinen tutkimus on aivan ensiluokkaista. Ja sellaisena se tulee pitääkin. Satsaukset siihen kannattaa, investoinnit maksavat itsensä hyvin takaisin. Lisäksi terveysteknologian vienti on 600 miljoonaa euroa suurempaa kuin sen tuonti.

- Kaikkien syöpien keskimääräinen esiintyvyyden kasvu on +36 %. Kaikki syöpätyypit eivät yleisty, mutta keskimäärin kasvu on tuota todella reipasta tahtia.

- 22 % potilashoidon tapauksista aiheuttaa n. 80 % menoista. Vakavia tapauksia siis nuo 22 %.


- HUS:ssa odotusaika on 2 viikkoa ja 1 päivä lähetteestä syöpähoitoon. Jonoajat on nyt laitettu nettiin näkyville. Kiireelliset tapaukset hoidetaan heti päivystyksenä.  

- Terveydenhuolto on makroekonominen ylellisyyshyödyke, johon maksuhalukkuus kasvaa elintason noustessa.

- Mielenkiintoinen vertailu oli se, että Guggenheim-museo maksaisi 150 miljoonaa euroa, uusi lastensairaala maksaisi 160 miljoonaa. Ja millä innolla Helsingin johto Guggis-asiaa ajaakaan! Vaikka samaan aikaan tarvittaisiin toista, tärkeämpää miljoonaluokan uutta rakennusta toisaalle Helsingin keskustassa... Okei, kulttuuria ja terveydenhuoltoa ei muka saa laittaa tällä tavalla samalla viivalle, mutta hei, minäpä laitan! Käy mun järkeen.

- HUS:n strategiassa lukee muuten näin hienosti: "Terveyden väestöryhmittäinen eriarvoisuus on suurin terveydellinen epäkohta ja uhkatekijä Suomessa."    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti