maanantai 1. toukokuuta 2023

Kaikki tahtoo kuntotalkoot - vain keinot puuttuu

Ylellä oli taas 30.4.2023 voivottelua kansan rapakunnosta. Huoli on aiheellinen. Vain korjauskeinot puuttuvat. Itse en ole valmis antamaan verorahojani tuhlattavaksi pelkän huolipuheen suoltajille ja johonkin valtiollisiin kunto-ohjelmiin...

Jutussa haastateltu Diabetesliiton toiminnanjohtaja ei edes halunnut listata keinoja (kts. oheinen kuva). Eihän hänellä niitä ole (muuta kuin ehkä lisää verorahaa edustamalleen järjestölle...?)! Sitten hän luetteli tavoitteita ("terveellinen ruokavalio", "liikunnan lisääminen"), ikään kuin ne olisivat keinoja

Yle 30.4.2023

Keinoilla minä tarkoitan sitä, millä ihminen saadaan oikeasti noudattamaan vaikkapa terveellistä ruokavaliota ja liikkumaan enemmän. 

Kerrataanpas vielä edellisestä postauksestani:

  • Kaikki kyllä tietää, että liikunta on hyvästä. Aivan kaikki tietää.
  • Kaikki poliitikot myös tietävät, että jos porukka liikkuisi enemmän ja olisi terveempää, säästettäisiin verovaroja. Eihän tästä ole epäselvyyttä! Turha tätä on hokea jonain suurena viisautena.
  • Sitä vaan ei tiedetä missään päin maailmaa, että miten tämä tieto liikunnan ja paremman ravinnon hyödyllisyydestä muutetaan käyttäytymiseksi

Ylen jutussa oli huolestuttavaa myös se, että vastuuta omasta ylensyömisestä ja liikkumattomuudesta lykättiin valtiolle ja hallitukselle. Asia etäännytettiin yksilöstä hänen tavoittamattomiin, jonnekin kauas "suurien yhteiskunnallisten rakenteiden" tasolle. Voi hyvänen aika sentään taas!

Yle 30.4.2023

Ehdotan tässä nyt kolmea keinoa, joista kaksi ensimmäistä lienee helpommin hyväksyttävissä ja tuo kolmas vaatiikin sitten jo enemmän perehtymistä... 

1. Personal trainereita koululiikunnan tilalle

Annetaan liikunnanopettajille kenkää ja palkataan tilalle personal trainereita (tai jos asenne antaa periksi, koulutetaan liikkamaikoille yksityisen sektorin valmentavaa asennetta). Käytetään koulun liikuntatunnit kunnon kohentamiseen yksilöllisellä tavalla. Poistetaan liikunnan numeroarviointi muilta paitsi niiltä, jotka ottaisivat liikunnan valinnaisaineeksi.

Lento- ja pesäpallosta tykkäävät saavat edelleen jakaa toisiaan mieluisiin joukkueisiin. Telinevoimistelua haluavat seiskööt tumput suorana rivissä katsomassa, kun yksi kerrallaan keikutaan puomilla... Osa menkööt sitten punttikselle, osa taas kohentakoot kuntoaan niin pitkällä kävelylenkillä mitä tunnissa ehtii kävelemään. En osaa luetella kaikkia mahdollisuuksia. 

Pointti: yksilöllinen valmentava ohjelma ja sen kannustava seuranta. Tähän voisi integroida vaikka kouluterveydenhuollonkin.

2. Varusmiespalveluksesta parempien elämäntapojen opettelun ja totuttelun paikka

Varusmiespalvelus on viimeinen hetki napata edes noin puolet ikäluokasta "kuntokuurille", vaikka sana "kuuri" ei kuvaa sitä, mitä haen eli opitaan pysyviä hyviä elämäntapoja. Kasvatetaan kuntoa järkevällä tavalla, aivan kuten yksityisen sektorin juoksukoulussa tai personal trainerin valmennuksessakin tehtäisiin. Seurataan kehitystä ja motivoidaan asiallisella tavalla ja katsotaan palveluksen loppuessa tulo- ja lähtöhetken tasot. Perään vielä motivoiva parin vuoden jälkiseuranta vaikka 6 kk välein lähetettävällä tekstarikyselyllä painon ja kunnon kehityksestä tms.     

Ilmeisesti armeijassa jo nykyään onkin tällaista asennetta, hyvä!

3. Poistetaan eläinperäisen ruoantuotannon tukiaiset

Näin syntyvät säästöt pitäisi siirtää suoraan tuloveron alennuksiin. Kasvisruoasta tulisi suhteessa lihaan edullisempaa kuin nykyään ja veroalen ansiosta monilla olisi aiempaa paremmin varaa ostaa kasviksia. Liharuoan hinnan tulisi vastata sen todellisia kustannuksia ja sen aiheuttamia haittoja. 

Kasvispohjaiseen ruokaan  siirtyminen olisi eettisesti, ekologisesti ja terveydellisesti järkevää, kannattavaa ja perusteltua. Lautaselle löytyy kotimaasta mm. viljaa, härkäpapua, juureksia ja marjoja. 

Muuten en oikein usko esim. haittaveroilla ohjailuun. Megapussi sipsejä maksaa nykyään näemmä 2,49 €. Jos siihen lätkäistäisiin vaikkapa huima 50 % haittavero, pussin uusi hinta olisi noin 3,75 €. Tuo ei muuttaisi kuluttajien käyttäytymistä. Herkut ovat yksinkertaisesti niin halpoja, että haittaverojen pitäisi olla järjettömiä, että hinnan takia jäisi herkut ostamatta. Ja jos täällä Suomessa olisi herkuilla karmeat hinnat, niitä haettaisiin sitten halvemmalla Tallinnasta ja tilattaisiin EU-alueelta verkkokaupoista. Kaljarallin lisäksi saataisiin siis sipsiralli.       

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti