lauantai 1. huhtikuuta 2023

Elämä on muuttunut paremmaksi


Elämä on muuttunut paremmaksi

(Mielipidekirjoitus Länsi-Uusimaassa 31.3.2023)

Puheista päätellen monenlaiset synkät asiat odottavat meitä. Valtio velkaantuu, ympäristö tuhoutuu eikä kukaan saa hoitoa missään - ja ”väärät” puolueet uhkaavat voittaa vaalit.

Itse 1990-luvun laman kasvattina en muista, että koskaan sen jälkeen olisi uutisoinnin perusteella eletty mitään talouden hyvää aikaa. Korkeintaan jälkikäteen on viitattu ”2000-luvun nousukauteen”, mutta eipä sitä aikaa elettäessä siltä tuntunut, kun talousuutisia seurasi. Pelkkää synkkää ja velkaa ja nurkan takana odottavaa taantumaa on ollut luvassa.

Oikeasti maailma on kuitenkin mennyt parempaan suuntaan historian saatossa. On saatu sähköt joka taloon, juokseva vesi, kylmälaitteet ja pesukoneet.

1980-luvulla uhannut otsonikato saatiin torjuttua. Tuli internet, mikä on mahdollistanut vaikka mitä! Pandemiankin yli nilkutettiin internetin avulla paremmin kuin jos kulkutauti olisi koetellut meitä vaikkapa 30 vuotta sitten.

Elinajanodotteemme on parantunut. Moniin sairauksiin on keksitty uusia toimivia hoitoja.

Emme enää näe nälkää, vaan tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi. Tämä on luonut uusia ongelmia, mutta pienempiä kuin mitä nälänhätä olisi.

Liikkuminen on helpottunut autojen ansiosta, ja autoilu on muuttunut turvallisemmaksi. Lentäminen ei ole enää vain todella harvojen matkustustapa. Maailma on tullut lähemmäksi.

Teknologiset uudet vempeleet ovat hienoja. Puhelin on kehittynyt eteisiin piuhalla kiinnitetystä laitteesta jokaisen taskussa kulkevaksi monipuoliseksi ajanvietteen ja hyötykäytön välineeksi.

Väestöräjähdyksenkin uhka on väistymässä. Väestöhuippu saavutetaan ennakoitua aikaisemmin ja matalampana.

Ennen ei siis ollut paremmin.

Jokaisen henkilökohtaisella elämänjanalla nuoruus toki näyttäytyy usein parhaimpana aikana, koska itse oli silloin vahvimmillaan ja terveimmillään. Mutta yhteiskunta ympärillämme on jatkanut kehittymistään parempaan ja jatkaa sitä myös tulevaisuudessa.

Piritta Poikonen

Eduskuntavaaliehdokas, Perussuomalaiset, Uusimaa

Kaupunginvaltuutettu, Lohja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti