sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Riittääkö ruokaa?

 

Länsi-Uusimaa 8.6.2022

Riittääkö ruokaa?

Venäjän hyökkäys uhkaa ruoan riittävyyttä. Ruokapula voi johtaa myös laajaan ruokapakolaisten liikehdintään.

Ratkaisuja ruokapulaan haetaan, ja jotain voitaisiin itsekin tehdä.

Auringonkukan kylvöä olisi heti sodan alettua ehditty vielä lisätä miljoonalla hehtaarilla EU:ssa, ja viljelijät olisivat halunneet niin tehdä. Ukrainaan menossa olevia siemeniä oli paljon EU:n alueella.

Esteeksi tulivat kuitenkin EU:n säännöt, joista ei joustettu: kolmen kasvin viljelypakko sekä väärä kasvinsuojeluaine. Siemeniä jäi siksi kylvämättä.

Ukraina ja Venäjä ovat merkittäviä kansainvälisen vilja- ja lannoitekaupan toimijoita. Niiden osuus on 29 % maailman vehnän, 19 % maissin ja 80 % auringonkukkaöljyn kaupasta.

Kansainvälisen kaupan lisäksi on huomioitava jokaisen maan oma tuotanto. Suurin osa esimerkiksi maailman vehnästä kulutetaan siellä missä se on tuotettu. Pääosa lautasella olevasta ruuasta on kunkin maan omaa tuotantoa.

Sodan takia maailmasta tulee puuttumaan noin 1 % vehnän kokonaistuotannosta. Ukrainakin pyrki kylvämään 70 % normaalista myös sodan aikana. Ongelma on tuotetuksi saadun viljan kuljettamisessa.

Yli puolet Suomessakin tuotetusta viljasta menee eläinten rehuksi. Lihaa tuotetaan Suomessa yli oman tarpeen, ja lihan vaatimaa rehua myös tuodaan. Lihan tuotannossa jopa 90 % eläimen saamista kaloreista palaa eläimen elintoimintoihin, ja lautaselle päätyy vain 10 % eläimen saamista kaloreista.

Parempi olisikin, jos ihmiset söisivät elintarvikekelpoisen viljan suoraan eikä eläimen kautta vähennettynä. Tällöin koko Suomen ruokkimiseen riittäisivät Etelä-Suomen pellot. Tähän hätään tämä muutos ei toki ehtisi, henkisistä esteistä puhumattakaan.

Maailmassa tuotetusta ruoasta 30 % päätyy hävikkiin, ja ylipaino on maailmanlaajuisesti merkittävä terveysongelma. Ruoan pitäisi siis lähtökohtaisesti riittää nyt sodankin aikana.

Pitäisi vain olla heittämättä ruokaa roskiin, ja syödä vain sen verran mitä kuluttaa - ja sekin maan viljana eikä lihana.

Lihavissa länsimaissa ei terveysmielessä haittaisi, vaikka syötäisiin hetken aikaa jopa alle kulutuksen.

Piritta Poikonen

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti