maanantai 13. tammikuuta 2020

Autoilijat pitävät Suomen liikkeessä

Kirjoittajavieras-kolumnini Länsi-Uusimaassa tammikuussa 2020:

Autoilijat pitävät Suomen liikkeessä

Tavallisten autojen lisäverottamista suunnitellaan tällä kertaa poliitikkojen lietsomaan ilmastohätään vedoten. Autoilun lisäverotus on väärin pitkien välimatkojen maassa ja aikana, jolloin polttomoottorikäyttöiselle henkilöautolle ei vielä ole olemassa järkeviä vaihtoehtoja.

On selvää, ettei näillä uusilla autoilun lisäveroilla ole tarkoituskaan ratkoa ilmasto-ongelmia.

Jos oikeasti haluttaisiin, että ympäristöverolla olisi ympäristölle merkitystä, vero tulisi kohdistaa siten, että ihmisten olisi mahdollista välittömästi muuttaa käyttäytymistään ja valita ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Nämä paremmat valinnat taas johtaisivat siihen, ettei tällainen uusi vero toisikaan lisätuloja valtiolle, mutta ympäristö hyötyisi.

Koska uusia rankaisevia veroja kaavaillaan nyt kuitenkin autoilulle eli sellaiseen asiaan, jolle ei vielä ole olemassa hyviä vaihtoehtoja, lisäveron ainoana todellisena tarkoituksena on siis vain kerätä rahaa valtion kassaan.

Tällainen tavallisen elämän lisäverottaminen on haitallista Suomen taloudelle. Eikä siitä ole hyötyä ilmaston kannalta. Valtion taholta olisikin edes rehellisempää korottaa avoimesti tuloveroja kuin lähteä verottamaan liikkumista ilmastoverukkeella.

Poliitikkojen palvoma sähköauto ei ole ympäristöteko. Nykyiset sähköautot ovat huonoja ja kalliita. Sähköauto tulee tavallista autoa halvemmaksi noin kymmenessä vuodessa, mutta nykymallisen sähköauton akut ovat siinä kymmenen vuoden iässä vain ongelmajätettä.  Dieselauto taas on siinä vaiheessa vasta elinkaarensa alkupuoliskolla.

Pakottamisen sijaan tulisi mahdollistaa parempia valintoja. Lisäksi on muistettava, että ympäristö on muutakin kuin ilmasto!

Itse olen valinnut kodin lämmitystavaksi jo aikoja sitten maalämmön ja ruokavalioni on jo kauan ollut 100 % kasvispohjainen. Ilmasto ei ole ollut näiden valintojeni syy, mutta hoituupahan sekin siinä samalla.

Tulevaisuudessa teen myös liikkumisestani ekologisempaa heti kun se on teknologisesti järkevää.

PIRITTA POIKONEN

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti