torstai 24. tammikuuta 2019

Sekoilua säästöissä

Kirjoittajavieras-kolumnini Länsi-Uusimaassa tammikuussa 2019:

Sekoilua säästöissä

Lohjan vetovoimalautakunnan säästölistat ovat sekavia, kuin roiskimalla valmisteltuja. Luvut eivät ole yksiselitteisiä ja on vaikea nähdä virkamiesohjailun läpi. Poliittisten valintojen sijaan aikaa tuhraantuu tekniseen selvittelyyn ja kikkailuun.

Vaikutusarvioinneissa korostuu imagohaittojen surkuttelu. Suurin huoli tuntuu olevan ”mitä ne muualla meistä ajattelee?”.

Säästökohteiden kärkeen on virkamiesvalmistelussa sijoitettu sellaisiakin asioita, joissa ei ole taloudellista järkeä. Esimerkiksi eläinsuojeluyhdistyksen tuki ehdotetaan lakkautettavaksi, vaikka yhdistys tekee kunnan puolesta työtä, joka kuuluu kunnan velvollisuuksiin.  Ja tämänkin säästön kohdalla vaikutusarviossa mainitaan ainoastaan ”negatiivinen imagovaikutus”! Mikä olisi taloudellinen vaikutus, jos nyt pitkälti vapaaehtoisvoimin toimivan eläinsuojeluyhdistyksen sijaan Lohjan tulisikin palkata eläintenhoitajavirkamiehiä tekemään sama tärkeä työ? Mikä olisi vaikutus eläinten kokemaan kärsimykseen, jos LESYä ei olisi?

Kiinnostava asia ovat myös ns. kumulatiiviset säästöt. Koulujen lakkautusten yhteydessä tähän on aiemmin vedottu. Esim. koulun lakkauttamisesta saatava 15 000 euron vuosittainen säästö saadaan kumulatiivisesti ajatellen kymmenessä vuodessa kertymään 150 000 euron tasolle. Lisäksi kumulatiivisiin säästölaskelmiin on lisätty kuvitteelliset remonttisäästöt ajatuksella ”jos se koulu olisi jatkanut, olisi jouduttu remontoimaan X euroa tulevina vuosina”. Sinänsä loogista.

Mutta: tämä kumulatiivisten säästöjen logiikka ”sattumalta” unohdetaan mm. silloin, kun orkesterin lakkautuksesta esitetään saatavan vain kertaluonteinen 607 000 euron säästö Lohjalle (+valtion veroja säästyy n. 0,5 milj./v). Lyhyelläkin tähtäimellä orkesterin kumulatiivinen säästöpotentiaali on kuitenkin siis peräti pari miljoonaa - ja yli 6 miljoonaa 10 vuodessa! Lisäksi vielä tilat uudessa Laurentius-palatsissa ja toistuvat epäonnistuneet flyygelihankinnat ym.

Oletan laskelmien ja vaikutusarviointien terävöityvän kevään kuluessa.

PIRITTA POIKONEN

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (PS)  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti