tiistai 8. joulukuuta 2015

Verovaroja valuu turhuuksiin

Pirre-täti oli vähän vihainen, kun koitti aika kirjoittaa joulukuun Länskärin kolumni... Ottaa rankasti aivoon taloudenpito Lohjalla. Rivivaltuutettuna on aivan mahdoton päästä käsiksi suuriin linjoihin. Koneisto jauhaa suurin piirtein entiseen malliin vuodesta toiseen virkamiesten ja poliittisen eliittimme junaillessa asiat kuten aina ennenkin on junailtu. Ei meillä käydä rajanvetoa pakollisen ja vapaaehtoisen rahankäytön välillä, vaan vapaaehtoiset huvihommat saavat porskuttaa, mutta pakollisista asioista kuten kouluopetuksesta, vanhustenhoidosta ja rakennusten kunnosta tingitään.

Tässä kolumnini Länsi-Uusimaasta 8.12.2015:


Verovaroja valuu turhuuksiin

LU 8.12.2015


Välillä Lohjan valtuusto onnistuu yllättämään ja demokraattisen enemmistön tuella saadaan parempia ratkaisuja kuin mitä virkavalmistelun ja poliittisen eliittimme ylivalta muuten jyräisi läpi. Valtuustossa ei kuitenkaan juuri koskaan päästä tekemään selkeitä valintoja sen suhteen, mitä Lohjalla tehdään verovaroin ja mitä ei.

Poliittiset kiistat liittyvät yleensä vain pakollisiin tehtäviin ja niistä säästämiseen. Oman säästölistani kärjessä olisivat kuitenkin kaupunginorkesterin ja Elämyskaivoksen tapaiset kalliit viihdepalvelut sekä matkailun ja markkinoinnin tapaiset ei-pakolliset tehtävät.

Mutta orkesteristahan ei suostuta edes puhumaan, sen on itse kaupunginhallituksen puheenjohtaja minulle julistanut. Matkailun saralla taas luodaan epärealistisia kuvitelmia. Lohjan markkinointi on puolestaan ollut tehotonta sanahelinää. Esimerkiksi taannoisessa tonttiarvonnassa kävi niin, ettei ilmainen tontti Lohjalta kiinnostanutkaan kuin vasta neljättä arvonnan ”voittajaa”.

Asuntomessuhanke ei ole sen varmemmalla pohjalla. On aivan toissijaista pohtia, olisiko messujen teema vesi vai maa. Eihän kukaan muista viime kesänkään messuteemaa! Messujen todellinen pähkinä purtavaksi onkin se, miten saada 30 rakentajaa liikkeelle samanaikaisesti. Tänä vuonna kun kaupungin tontteja on myyty vain kolme.

Lohjalla ei haluta säästää kunnan ylimääräisistä tehtävistä, vaan säästöjä vyörytetään koululaisten arkeen. Tämä näkyy mm. pitkinä koulumatkoina. Säästöpotentiaalia Lohjalla olisi kuitenkin kymmeniä miljoonia, jos toimisimme joka asiassa kuten tehokkaimmat kunnat toimivat. Kaupungin palkkaama konsultti, joka näitä oli laskeskellut, ei kuitenkaan osannut nimetä yhtäkään konkreettista tehostamiskeinoa. Säästäkäämme siis konsulteistakin…

Valtuustossa sivistyksen kuvaksi muodostuu elitistinen orkesterin puolustaminen ja samanaikainen hyökkäys peruskoulutuksen kimppuun. Pienemmät koulut halutaan lakkauttaa ja suurempien on annettu homehtua. Seuraavana lakkautuslistalla on Nummi-Pusulan lukio, koska jotain sivistyksellisesti arvokasta on näemmä saatava tuhottua, kun kaikkia pikkukouluja eivät saaneet nurin.

PIRITTA POIKONEN
Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu (ps)

1 kommentti:

  1. Kiitos kun pidät keskustelua yllä orkesterin kustannuksista lohjalaisille veronmaksajille. Juttujasi on ilo lukea lehdestä!

    VastaaPoista