torstai 20. maaliskuuta 2014

Taas pari matkaa Brysseliin

Kärjestään kokonaan pois kulunut repaleinen EU-lippu.
Olen tässä maaliskuun alkupuolella kerinnyt käväistä pari kertaa työmatkalla Brysselissä. Kevättä pukkaa. Ensimmäisen reissuni aikaan tosin Suomessakin oli jo hyvin lämmintä, joten lämpötila ei lyönyt ällikällä. Tämän viikon reisulla sitten lähtöpisteessä Lohjalla oli aamuvarhain -10 C ja Brysselissä +10 C. Eihän siinä muuta kuin untuvatakki jäi auton takapenkille lentokentän parkkihalliin ja jatkoin kevyemmissä varusteissa reissuun.

Mitäs me lobbarit siellä Brysselissä tällä kertaa tehtiin? Eipä taaskaan mitään outoa tai hohdokasta. Puimme komission, valvovan viranomaisen EIOPA:n ja Euroopan neuvoston tekemiä esityksiä, jotka vaikuttavat meidän toimialaan eli henki- ja henkilövakuutuksiin ja aivan erityisesti eläkkeisiin.


Kevät on jo melko pitkällä Brysselissä.

Missä EU, siellä ongelma. Oikeasti.

Usein tekisi mieli sanoa ihan ääneen, että "Missä EU, siellä ongelma!", kun eihän erilaisten kansallisten näkökulmien yhteensovittaminen ole helppoa. Mutta sitä on EU... Kaikki samaan muottiin ja pahimillaan lopputuloksena on sellaisia vaihtoehtoja, joita kukaan ei alun perin halunnut! Ei kansalaiset, ei yritykset, ei EU. Parhaimmillaan toki saatetaan saada aikaiseksi monia tyydyttävä kompromissi, jonka kanssa voidaan elää sopuisasti. Huonojen ratkaisujen kanssa eletään sitten hampaita kiristellen. Sama vaikeus löytää yhteinen eurooppalainen tahtotila ja ääni koskee useimpia toimialoja eikä siis suinkaan ole vain meidän alalle ominaista.


Ukraina


NATOn uusi päämaja rakentuu.
Jälkimmäisen reissupäiväni aikana Ukrainan tilanteen suhteen tapahtui suuria. Pystyin seuraamaan huonosti uutistarjontaa, mutta toki huomasin sen, että Putin piti puheensa ja allekirjoitti Krimin liittämistä koskevat paperit. Sieltä minä sitten illalla lensin Naton päämajan varjosta kolmisen tuntia lähemmäs Venäjää rakkaaseen koti-Suomeen. Siihen somasti Venäjän viekkuun.

Minulla ei ole kovin valmista ja väkevää kantaa vellovaan kriisiin. Olen hyvin pitkälti puoleemme johdon kanssa samoilla linjoilla. Mielestäni Venäjän toimet eivät ole mitenkään toivottavia eivätkä ne maailmaan rauhaa luo, mutta Ukrainan sisäpoliittinen tilanne ei ole niin mustavalkoinen kuin mitä länsimedia toitottaa. Kumpikin osapuoli on osannut toimia arveluttavasti. Korruptio ja autoritäärisyys on tavallista molemmissa leireissä. Siksi en tähän asiaan ala näillä tiedoillani leimakirveellä tämän pahemmin nyt hutkimaan. Mutta kysyä tietysti pitää, että mitäs se Venäjä alkaa toisen maan sisäisiin asioihin alkaa puuttua. Krim on lisäksi varsin kaukana Ukrainan levottomuusalueista. Ja eihän tuota Krimiä ole YK:ssa käsitelty lainkaan. Suomen kannalta itsestään selvästi lisävaikeutta tuo se, että meillä tuota yhteistä rajaa on Venäjän kanssa pitkä pätkä aina vaan ja ikuisesti ja että EU:n talouspakotteilla harrastamasta pullistelusta lankeaa iso lasku juuri Suomelle. Tulisiko siitä hyvästä vaikka EU:n tukipaketteja Suomeen? No tuskinpa vaan. Meille on tässäkin kriisissä varattuna tuo maksumiehen rooli...

Ukrainan kriisi tarjoaa toki oivan keppihevosen liittovaltion kannattajille. He voivat hehkuttaa EU:ta rauhan takaajana ja he voivat näin myös siirtää keskustelun EU:n ulkorajalle ja yli. Kovin rauhattomalta meno EU:n rajojen sisällä on kuitenkin minun mielestäni viime vuosina vaikuttanut: karmea eurokriisi, talouden lamaantuminen, valtava työttömyys ja poliittinen hätäpäissään tehty runnominen pahoinpitelevät muutoin niin hienoa maanosaamme Eurooppaa. Mutta näistä ei nyt tarvitse vakavissaan puhua, kun voidaan keskittyä kauhistelemaan Ukrainan tilannetta. Mikä kiistämättä onkin paha! Mutta eurovaaleissa on kyse myös ja isosti em. vaikeista EU:n ihan itse aiheuttamista EU:n sisäisistä ongelmista!

Schumanin aukio. Oikealla näkyy komissiota ihan vähän.
Itse olen kiinnittänyt erityisesti huomiota Ukrainan kriisin käänteiden nopeuteen. Tilanne on toki kehkeytynyt pitkään, mutta suureet käänteet ovat minun mielestäni vyöryneet nopeasti: väkivaltaisuudet, Janukovitsin lähtö ja Krimin kansanäänestyksen toimeenpano. Maailman johtajille toivon malttia ja viisautta. Ja pullistelun sijaan aitoa tahtoa rauhaan, vaikka vastapuolen tempaukset ottaisivatkin päähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti